![Wnętrze nanorurki](/media/lib/120/n-1211362062_222573-2bf3808c0ef2a54a22e50711bb9bc74d.jpeg)
Rekordowo długi łańcuch karbynu
15 kwietnia 2016, 12:35Międzynarodowy zespół naukowy uzyskał stabilne łańcuchy karbynu w bardzo długich nanorurkach o podwójnych ścianach. Łańcuchy składają się z 6400 atomów węgla
![](/media/lib/240/n-zarlacz-gruby-912b46f82dfd993a3e21c3b18d7cb8bf.jpg)
Rekiny rafowe wolą drobniejsze posiłki
24 lutego 2016, 07:27Choć rekinom przypisuje się nieposkromiony apetyt, nowe badanie pokazuje, że większość rekinów z rafy koralowej zjada ofiary mniejsze od cheesburgera.
![](/media/lib/150/n-hamburger-22a8ce1bcea8ab42ccd82d8fb8d64307.jpg)
Dieta wysokotłuszczowa sprawia, że mikroglej fagocytuje synapsy
27 listopada 2015, 12:45Wysokotłuszczowa dieta nie tylko wywołuje otyłość, ale i skłania zwykle aktywny mikroglej do prowadzenia osiadłego trybu życia. Skutkuje to zniszczeniem synaps.
![](/media/lib/232/n-adipocyty-7dff72884a7770945dc756ae671218c5.jpg)
Metabolizm adipocytów kluczem do leczenia różnych chorób
18 listopada 2015, 13:11Preadipocyty "preferują" glukozę, gdy jednak stają się dojrzałymi komórkami tłuszczowymi, metabolizują nie tylko glukozę, ale i aminokwasy rozgałęzione (ang. branched-chain amino acid, BCAA).
![](/media/lib/147/n-rekin2-ea762ed6c3801075ee454821091e848e.jpg)
Ocieplenie zagraża rekinom
12 listopada 2015, 13:43Naukowcy z University of Adelaide ostrzegają, że coraz cieplejsze oceany oraz rosnące w nich stężenie CO2 mogą znacząco upośledzić rozwój rekinów. To z kolej wpłynie na cały łańcuch pokarmowy oceanów. Ekolodzy morscy z University of Adelaide informują na łamach Scientific Reports o wynikach długotrwałego eksperymentu.
![](/media/lib/230/n-biofilm-jak-mozg-318883ad88387696f3589561ec4ecd4c.jpg)
Biofilm działa jak mikrobiologiczny mózg
23 października 2015, 10:47Biolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkryli, że jak neurony mózgu, bakterie żyjące w społecznościach porozumiewają się ze sobą za pomocą sygnałów elektrycznych. Wykorzystują do tego kanały jonowe.
![](/media/lib/228/n-rozwoj-otylosci-091b5a6686b2ffa4a5038e4b1107c8ff.jpg)
Populacja komórek odpornościowych chroni przed otyłością
17 września 2015, 06:27Izraelscy naukowcy odkryli, że myszy pozbawione określonej subpopulacji komórek odpornościowych tyją i rozwijają zaburzenia metaboliczne nawet na standardowej diecie.
![](/media/lib/138/n-hamburger-525356869a4ab94c209465eb2aa6acd3.jpg)
Opłakane skutki skróconej wersji "Super Size Me"
11 września 2015, 10:18Guenther Boden i Salim Merali z Temple University zebrali grupę 6 mężczyzn, którzy przez tydzień mieli codziennie zjadać 6000 kcal dziennie w postaci fast foodu. Na czas eksperymentu "zakwaterowano" ich w szpitalu, gdzie mieli leżeć. Pilnowano, by ochotnicy nie wykonywali żadnych ćwiczeń, monitorowano też stan ich zdrowia.
![](/media/lib/204/n-zapora-trzech-przelomow-1a7f5713a04f4c41258d82a6027d4069.jpg)
Nie taka czysta energia
8 września 2015, 11:15Do niedawna nie było wiadomo, dlaczego metylortęć - bardzo silna neurotoksyna - jest znajdowana w dużych ilościach w morskich roślinach i zwierzętach pochodzących z Arktyki. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że podwyższona koncentracja tego niebezpiecznego związku to wynik globalnego ocieplenia
![](/media/lib/98/n-mleko-6c4347fd3db42e085e73c130fd1e4316.jpg)
Tłuszcz nasycony odwraca objawy stanu przedcukrzycowego
23 lipca 2015, 10:25Badania krwi delfinów wykazały, że jeden z nasyconych kwasów tłuszczowych - kwas heptadekanowy (margarynowy) - może u ludzi odwrócić stan przedcukrzycowy.